Blogin perustaminen – näin pääset alkuun

Blogin perustaminen

Mikäli olet miettinyt blogin perustamista, mutta ajattelet ettet ole tarpeeksi hyvä etkä tiedä tarpeeksi että voisit siitä kirjoittaa muille, voit unohtaa tuollaiset ajatukset. Sinun ei tarvitse olla ammattikirjailija eikä sinun tarvitse tietää valitsemastasi aiheesta ihan kaikkea, jotta voit alkaa bloggaamaan siitä. Mitään erityisiä teknisiä taitojakaan ei tarvita. Nettisivujen teko onnistuu kyllä aloittelijaltakin ja apua on aina saatavilla. Pääset kyllä alkuun niillä taidoilla mitä sinulla on ja loput voit opetella matkan varrella. Kaikki se mitä tarvitaan, tulee sinulle sen jälkeen kun aloitat, mutta ei ennen sitä.

Millainen blogialusta on paras?

WordPress on maailman suosituin julkaisualusta ja se sopii erityisesti menestystä janoavalle bloggaajalle, koska:

  • WordPress on eniten käytetty ja suurin osa blogeista on rakennettu WordPress-alustalle
  • Sitä voidaan muokata lähes rajattomasti 
  • WordPress taipuu erinomaisesti hakukoneoptimointiin 
  • WordPress-sivustolle on helppo lisätä erilaisia lisäosia, kuten verkkokauppa, jos blogitoiminta laajenee

WordPress alustan etu ilmaisalustoihin, kuten Blogger tai Lily, on se, että jos haluat tienata blogillasi, ilmaisalustoilla se on paljon vaikeampaa. Jos tavoitteenasi on siis että tienaa rahaa netistä toteutuu kodallasi, WordPress on ainoa oikea valinta.

Keksi blogille hyvä nimi

Blogin nimen ei tarvitse olla kovin monimutkainen, yksinkertainen nimi toimii paremmin ja jää lukijoiden mieleen. Voit ihan hyvin muuttaa blogin nimen myöhemmin, jos tuntuu että tuli valittua huono nimi. Blogimaailma uudistuu koko ajan, niin myös blogien nimet kehittyvät.

Domain ja hosting

Domain ja hosting

Nyt kun blogilla on nimi, voit varata verkkotunnuksen ja etsiä sopivan webbihotellin. On hyvä valita sellainen webhotelli, joka on tarpeeksi nopea. On ikävää, jos sivustosi kuvat latautuvat hitaasti, sillä tämä vaikuttaa suoraan käyttäjäkokemukseen ja sitä kautta hakukonenäkyvyyteen Googlessa. Lisäksi kannattaa harkita sivujesi muokkaamiseen Elementor Pro, joka on markkinoiden paras kotisivueditori.

Nappaa heti itsellesi haluamasi verkkotunnus, kun se on vielä vapaana. Jos kirjoitat suomeksi, on luontevaa, että domainilla on .fi -pääte. Voit myös itse valita jonkin toisen päätteen, jos niin haluat. Vaihtoehtona ovat ainakin .com ja .net. Mikäli haluat tarkistaa, onko haluamasi verkkotunnus saatavilla, voit tehdä sen netissä.

Domain tuntuu heti paljon ammattimaisemmalta kuin esimerkiksi Bloggerin ilmaisalustan pääte .blogspot.com. Omalla domainilla oleva blogiosoite on mukavampaa ilmoittaa vaikkapa yhteistyökumppaneille tai painattaa se jopa käyntikorttiin, jos sinulla sellaisia on.

Mistä aiheesta kirjoittaisin?

Ensin on hyvä harjoitella itse kirjoittamista. Tavoitteena on, että osaat kirjoittaa niin, että jokainen ymmärtää sen mitä kirjoitat. Voit ensin pitää blogin suljettuna, kunnes olet saanut muutaman postauksen kirjoitettua. Näin saat harjoitella rauhassa ja tutustua blogialustan toimintaan. Kirjoittaminen on yllättävän vaikeaa, mutta harjoittelemalla tulee taitavaksi. 

Mikä on sinulle elämässäsi tärkeintä? Mistä haluaisit jutella vaikka kuinka kauan? Mikä on sydäntäsi lähellä? Valitse sellainen aihe blogillesi. Totta kai voit tulevaisuudessa kirjoittaa jostain muustakin ja se on ihan hyväkin kehittyä bloggaajana. Mutta ensin alkuun on hyvä pitää aihealue melko rajattuna, jotta kirjoitukset eivät lähde rönsyilemään. 

Jos olet itse innostunut siitä, mistä kirjoitat, muutkin tykkäävät kirjoituksiasi myös lukea. Ei kannata siis kirjoittaa jostain aiheesta vain siksi, että se on tällä hetkellä trendikästä, mutta et oikeasti tiedä siitä paljoakaan. Sisällöntuottajat kirjoittavat siitä, mitä lukijat haluavat lukea. 

Tee blogin ulkoasusta houkutteleva

Blogin ulkoasuun on myös syytä kiinnittää huomiota. Maailmassa on paljon blogeja ja eniten lukijoita keräävät ne blogit, joita on helppo lukea ja jotka ovat lisäksi myös visuaalisesti silmälle miellyttäviä. Minimalistisuus toimii myös blogimaailmassa, ja vaalealla taustalla oleva yksinkertainen musta teksti on houkuttelevan näköinen. Raikkaus toimii aina. Muista esitellä myös blogin sisältö ja itsesi kuvan kera. Yritä tuoda myös omaa persoonallisuuttasi esiin blogin ulkoasun kautta.

Kuvat tuovat ilmettä

Kuvat ovat tärkeä osa blogia, sillä ne auttavat lukijaa ymmärtämään bloggaajaa sekä postauksia. Kuvien tulee olla korkealaatuisia ja tarpeeksi valoisia. On hyvä miettiä tarkkaan, mitä kuvia julkaisee, sillä ne jäävät ikuisesti elämään netissä ja voivat tulla eteen vaikka missä yhteyksissä. 

Monesti kuitenkin kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ajattele itseäsi lukijana, etkä vain tykkääkin lukea lehtijuttuja tai blogeja, joissa on tyylikkäät kuvat? Ei ole mukavaa, kun teksti on pitkä kuin nälkävuosi ja kuvat ovat pieniä ja epäselviä. Sinun ei tarvitse rynnätä ostamaan järjestelmäkameraa, vaan nykypäivän kännykkäkamerat ovat jo todella hyvälaatuisia, joten pärjäät kyllä silläkin. 

Netissä on paljon erilaisia kuvapankkeja, joista voit löytää kauniita kuvia ilmaiseksi. Näitä ovat mm.

  • Unsplash
  • Pexels
  • Pixaby
  • Visualhunt
  • Ilmaisia kuvia Suomesta

Muista, ettet saa käyttää Googlesta löytämiäsi kuvia omissa julkaisuissasi, sillä niillä on tekijänoikeudet. Mikäli julkaiset tällaisen Googlesta löydetyn kuvan ilman julkaisulupaa, voit joutua maksamaan kuvan käytöstä jälkeenpäin. Pitäydy siis ilmaisissa kuvapankeissa, niissä on todella kauniita ja laadukkaita kuvia joka tekstiin sopivaksi. 

Kirjoita säännöllisesti

Blogi on sinun äänesi ja kuvasi. Miksi juuri sinun blogiasi luettaisiin? Ehkä kirjoitat niistä asioista, joista muut eivät. Kirjoitustyylisi on houkutteleva tai erityisen viihdyttävä. Olet oman aihealueesi todellinen guru. Ihmiset lukevat blogeja, koska he saavat niistä hyötyä tai hupia.

Jokaisella on oma persoonansa ja äänensä myös kirjoittaessaan – ja se saa myös näkyä.  Blogi on vähän kuin kotisi, johon kutsut vieraita käymään. Ihmisiä kiinnostavat enemmän aidot asiat ja ihmiset kuin sliipatut kiiltokuvahenkilöt, joihin ei saa mitään kosketuspintaa. 

Lukijat palaavat blogisi pariin aina uudelleen, kun erotut muista saman aihealueen bloggaajista. Luota omaan tyyliisi. Voit olla hervottoman hauska tai sinulla voi olla uusia näkökulmia asioihin. Tai ehkä olet tarkka analysoija. 

Muista kirjoittaa hyvää suomea, sillä murteet eivät välttämättä toimi bloggaamisessa. Joitakin sanoja voit nakata sekaan mutta pyri kirjoittamaan pääosin kunnon suomen kielellä. Ja huomioi myös oikeinkirjoitus, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä. Lue tekstisi moneen kertaan ennen kuin julkaiset sen. Pyydä vaikka jotain toistakin vielä lukemaan teksti siltä varalta, että sinulta meni jokin virhe ohi. 

Huomioi lukijasi

Muista vastata kaikille blogiisi kommentoiville henkilöille, jotta saat sitoutettua ihmiset itseesi ja blogiisi. Ole myös aktiivisena kommentoimassa muiden blogeissa, niin saat itsellesi uusia lukijoita myös sitä kautta. Luo blogillesi tilit myös sosiaalisen median eri kanaviin. Keskity yhteen tai kahteen, ei sentään jokaisella alustalla tarvitse olla mukana. Huomioi kommentit myös sosiaalisen median kanavilla ja ole aktiivinen myös siellä.  

Vaikka et heti saisikaan yleisöryntäystä blogiisi edes sosiaalisen median kautta, ole silti sinnikäs äläkä heti luovuta. Blogeja on olemassa niin paljon, että välttämättä ensimmäisen vuoden aikana ei lukijakuntasi saavuta kattoa. 

Panosta silti säännöllisyyteen ja postaa vähintään pari kertaa viikossa. Aluksi voit postata vaikka joka päiväkin, jos haluat todella saada näkyvyyttä blogillesi. Mikäli julkaiset kirjoituksen silloin tällöin, se ei saa ihmisiä sitoutumaan blogiisi. 

Voit kirjoittaa samasta aiheesta kuin joku toinenkin bloggaaja, mutta tee se omalla tyylilläsi. Voit myös linkittää näkemäsi julkaisun omaan blogiisi ja mainita selkeästi, mistä blogista kyseinen kirjoitus löytyy. Sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, voit muokkailla toisten tekstejä omannäköiseksi, mutta ihan suoraan ei kannata kirjoittaa samoin kuin joku toinen.  

Luitko jo nämä?

Rahapelimainonta

Rahapelimainonta tänä päivänä

Suomessa uhkapelaamista ja rahapelimainontaa sääntelee arpajaislaki. Laissa määritellään niin rahapelien markkinoinnin käsite kuin sallitun mainonnan laadulliset edellytyksetkin. Rahapelimarkkinoinnissa tulee noudattaa arpajaislain lisäksi myös kuluttajansuojalakia. Suomessa

Lue lisää »
Miten Luodaan Menestyvä Blogi

Miten Luodaan Menestyvä Blogi?

Bloggaaminen on loistava tapa jakaa tietoa, ilmaista mielipiteitä tai rakentaa verkkoa. Riippumatta siitä, oletko intohimoinen harrastaja, haluatko mainostaa yritystäsi tai harkitsetko vakavasti uraa bloggaajana, on

Lue lisää »